Naaien voor beginners in 7 stappen!

Naaien voor beginners in 7 stappen!

7 minute read

Stap 1: Zorg dat je een naaimachine hebt.

Als je wilt beginnen met naaien, is het aanschaffen van een naaimachine vaak de grootste horde. Er zijn zoveel machines op de markt, maar het is lastig om te bepalen wat voor jou een goede keuze is als je nog helemaal niets over naaien weet. Het is altijd een goed idee om eens rond te vragen of je er eentje van iemand kunt lenen. Ben je er toch aan toe om een naaimachine te kopen, dan maak ik je hier wegwijs in de wondere wereld van de naaimachines.

Nog een tip: mocht je een tweedehandsje hebben zonder handleiding, op www.naaimachinehandleiding.nl zijn vrij veel handleidingen te vinden. Vooral handig als je wat hulp nodig hebt bij het inrijgen van je machine.

Naaien - Naailes - Naaimachine - Janome HD2200

Stap 2: Verzamel basisbenodigdheden.

Voor elk naaiproject dat je wilt gaan starten, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Er zijn veel handigheidjes op de markt om het naaien te vereenvoudigen, maar als je er niet gelijk een heel maandsalaris aan wilt besteden kun je het best het onderstaande lijstje aanhouden:

  1. Meetlint - een zacht meetlint (wordt bijzonder genoeg ook wel een ‘centimeter’ genoemd) dat je makkelijk om jezelf heen kunt wikkelen om je maat op te nemen.

  2. Spelden - kies voor spelden met een kop erop, daarmee haal je ze makkelijk weer uit de stof. Als je kiest voor glaskopspelden, kun je er ook nog overheen strijken zonder dat de kop smelt.

  3. Stoffenschaar - een extra scherpe schaar om je stoffen mee te kunnen knippen. Knip hier alleen stof mee; van papier schijnt hij eerder bot te worden (dit kan ook een fabeltje zijn, bedoeld om je familieleden/huisgenoten van je stoffenschaar af te laten blijven. Ook prima, wat mij betreft).

  4. Kleermakerskrijt - een blokje krijt om mee op stof te tekenen. Je hebt ook krijtpotloodjes, deze vind ik zelf iets handiger in gebruik dan zo’n blokje omdat je er een scherpe punt aan kunt slijpen.

  5. Tornmesje - een puntig voorwerp waarmee je verkeerd gestikte naden weer kunt lostornen.

  6. Naalden - voor eventueel handwerk is het handig om een setje gewone naalden in huis te hebben. Kies voor dunne naalden, niet van die dikke hobby-naalden. Ook voor je naaimachine heb je naalden nodig. In het begin zijn universele naalden, met een dikte van 70 of 80, altijd wel goed. (Zorg dat je altijd een pakje op voorraad hebt, er breekt nog wel eens een naald!)

  7. Strijkijzer en -plank - zorg dat je een stoomstrijkijzer hebt; met een beetje stoom liggen je naden veel mooier plat.

  8. Patroonpapier - voor het overtrekken van je patroon, en om eventuele aanpassingen aan je patroon te kunnen doen (bijvoorbeeld het verlengen van een rok of broek) heb je speciaal dun papier nodig.

Naaien - Naailes - Benodigdheden - Beginners

Stap 3: Kies een naaiproject.

Voorbeelden van perfecte beginnersprojecten zijn een kussensloop of een etui. Voor het etui heb ik een handige stap-voor-stap tutorial, speciaal voor beginners gemaakt!

Je kunt ook kiezen voor een speciaal beginnerspatroon. Ik raad je aan om niet de Knipmode of de Burda in te duiken; de patroonbeschrijvingen daarvan zijn meestal erg cryptisch en minder geschikt voor beginners. Probeer eens een onafhankelijke patroonontwerper, die leveren meestal instructies met genoeg tips en tricks om zelf aan de slag te gaan. Voorbeelden van ontwerpers met goede beginnerspatronen:

  • Tilly and the Buttons - dit is mijn absolute favoriet voor beginnerspatronen.
  • Marijke Sewing Patterns - toffe patronen van Nederlandse bodem!
  • Sew Over It - moderne patronen met vaak een vintage sausje
  • Poppy & Jazz - van de makers van Sew Over It, speciaal voor kinderkleding
  • Cashmerette - naaien voor jezelf is lastiger als je curvy bent, omdat naaipatronen vaak geen rekening houden met een grotere cupmaat. Cashmerette doet dat wel!

Kies voor een patroon dat eenvoudig te maken is: geen ritsen, knoopsgaten of andere ingewikkelde sluitingen, en geen ingewikkelde pasvorm.

Naaien - Naailes - Naaipatronen - Patronen - Indie

Stap 4: Haal stof en andere benodigdheden in huis.

Kies niet gelijk een dunne, glibberige of juist heel dikke stof uit voor je eerste project. Dat maakt het knippen, spelden en stikken extra lastig, en het is in het begin al lastig genoeg. Ga voor stabiele stoffen, zoals katoen of linnen.

Op het patroonboekje staat hoeveel stof je nodig hebt voor jouw maat. Verder staat er ook bij welke overige benodigdheden je in huis moet halen. Je hebt altijd bijpassend garen nodig; hoe beter de kleur van het garen bij de stof past, hoe minder foutjes opvallen. Zorg ook dat je garen van goede kwaliteit hebt, van een merk als Gütermann of Mettler. Dat rafelt en breekt minder snel tijdens het naaien, en het blijft ook langer mooi en sterk, ook na heel vaak wassen. Soms heb je ook knopen, ritsen of versteviging nodig, let goed op wat er precies wordt gevraagd (lengte van de rits, grootte van de knoop, en moet de versteviging nog een bepaalde dikte hebben?). Voor stretchstoffen is het ook handig om een setje ‘stretchnaalden’ in huis te hebben; deze zorgen voor netter naaiwerk op stretchstoffen.

Stof - Benodigdheden - Naaien - Garen - Naailes

Stap 5: Meet jezelf op.

De maten op naaipatronen zijn niet altijd gelijk aan de maten uit de winkel. Meet jezelf dus altijd op, en vergelijk jouw maten met die in de maattabel van het patroon. Instructies voor het opmeten, en hoe je verschillende maten kunt combineren, vind je hier.

Paspop - Opmeten - Naaien - Naaipatroon - Maat bepalen

Stap 6: Knip het patroon uit de stof.

Voordat je het patroon uit de stof kunt knippen, moet je de patroondelen overnemen op de stof. Hier zijn verschillende manieren voor, daar vertel ik je hier alles over. Neem alles van het patroon over op de stof, dus ook de merktekentjes (de kleine driehoekjes aan de randen van de stof). Vervolgens kun je de stof gaan knippen. Hiervoor kun je het knipvoorbeeld aanhouden; dit is een tekeningetje dat altijd in het instructieboekje van je patroon staat, waarop je kunt zien hoe je de patroondelen het meest efficiënt op de stof kunt leggen.

Naaien - Naaipatroon - Knippen - Stoffenschaar

Stap 7: Je bent klaar om te naaien!

Het duurde even, maar je kunt de naaimachine aanslingeren! Als je bij stap 3 een beginnerspatroon hebt uitgezocht, dan neemt vanaf hier het instructieboekje het over. Dit zal je stap-voor-stap uitleggen wat je moet doen. Veel plezier en succes!

Naaien - Naailes - Stikken - Kleding maken

Pssst… hier vind je nog een spiekbriefje, met een aantal essentiële naaibegrippen uitgelegd. Handig!