Vier essentiële tips voor het kopen van een naaimachine

Vier essentiële tips voor het kopen van een naaimachine

5 minute read

Als beginnend naaier is een naaimachine natuurlijk essentieel. Alleen, hoe vind je een goede in het enorme en onoverzichtelijke woud aan naaimachines? Ik vond de keuze voor een goede machine ook nogal ingewikkeld en overweldigend, dus ik help je graag op weg met onderstaande tips!

Wil je liever een lijstje met naaimachines die ik aanraad voor beginners? Dat lees je hier!

Tip 1: Bepaal het type naaimachine

Allereerst: je begint net, dus je wilt waarschijnlijk niet teveel geld uit geven. Eerst maar eens kijken of het bevalt! Denk dus goed na welk type machine je nodig hebt. Je kunt bezuinigen op het model, door een mechanisch model te kiezen in plaats van een elektronische machine. Een elektronisch apparaat heeft een computerdisplay; dat werkt fijn en ziet er fancy uit, maar komt ook met een prijskaartje.

Naaimachine - Elektronische naaimachine - Beginners

Verder kun je, als je niet al teveel geld wilt uitgeven, beter een goede tweedehands machine kopen van een duurder merk, dan een goedkoop plastic exemplaar. Niets frustrerender dan een machine die niet doet wat je wilt, en die kans is een stuk groter bij goedkope machines. 

Maak verder voor jezelf de afweging tussen een zware en een lichte naaimachine. Mijn eigen naaimachine is behoorlijk zwaar, maar dat zorgt er ook voor dat hij niet begint te ‘dansen’ zodra ik een zware stof ga stikken.

Ook heb ik een wat zwaardere motor in de machine, die goed is opgewassen tegen zware of dikke stoffen als leer of corduroy. Daarentegen heb ik een vaste plek voor de machine, en hoef ik hem dus niet na elke naaisessie op te bergen. Ook neem ik hem niet vaak ergens mee naartoe.

Als je online koopt, kijk dan of het gewicht van de machine wordt aangegeven. Ter vergelijking, die van mij weegt ongeveer 10 kg (jep, het is een beest).

Naaimachine - Janome - HD2200 - Beginners

Tip 2: Bespaar op de extraatjes

Bedenk goed welke functies je nodig hebt. Er zijn een paar essentiële zaken die een naaimachine moet kunnen, en een flinke lijst optionele leukigheidjes. Zorg dat je machine de essentiële dingen kan, en kijk dan welke bonusfuncties passen bij het prijskaartje dat je in je hoofd hebt.

De essentiële functies

Een naaimachine moet een paar dingen absoluut hebben:

  • Rechte steek met verschillende lengtes.

  • Zigzagsteek met instelbare breedte.

  • Maken van een knoopsgat. Dit kan op veel machines automatisch, in 1 stap, maar het is ook geen ramp als dit in 4 handmatige stappen gaat.

  • Vrije arm. Dit houdt in dat je een stuk van de machine kunt afschuiven, waardoor een kleiner naaioppervlak ontstaat. Hier kun je eenvoudig een broekspijp of een mouw omheen trekken, zodat je de zoom daarvan kunt naaien.

Naaimachine - Vrije arm - Janome HD2200

B-b-b-bonus!

Heeft de machine die je op het oog hebt alle essentiële functies? Check! Alle andere functies zijn een mooie bonus, en afhankelijk van wat je gaat doen. Maak je af en toe een kussentje of een sjaal, of heb je echt de intentie om een hele kledingkast vol te naaien?

Ook niet onbelangrijk: machines met honderden voorgeprogrammeerde borduursteken zien er prachtig uit, maar als je alleen kleding gaat naaien heb je al die steken echt niet nodig.

Een lijst met veelvoorkomende bonusfuncties:

  • Stretchsteek: bij een stretchsteek stikt de machine 2-3 steken vooruit, en dan weer eentje terug. Dit zorgt voor een rekbare naad. Heeft de machine dit niet, maar wil je toch stretchstoffen naaien? Dan gebruik je gewoon een smalle zigzagsteek, dit heeft hetzelfde effect!

  • Locatie van het spoeltje: als het spoeltje bovenin de vrije arm van de naaimachine zit, en een doorzichtig klepje heeft, kun je zien wanneer het spoeltje leeg raakt. Handig!

Naaimachine - Spoeltje - Spoelhuis - Doorzichtig klepje

  • Stoplocatie: bij sommige machines kun je instellen dat de naald automatisch boven of juist onder eindigt als je stopt met naaien. Zo maakt de naaimachine de steek altijd eerst helemaal af zodra je stopt.

  • Ingebouwd boventransport: tijdens het naaien wordt de stof onder de naald door getransporteerd door grijpertjes in de plaat. Bij een ingebouwd boventransport heb je ook grijpertjes aan de bovenkant van de stof, dat is heel handig bij het precies naaien van hele dunne of juist dikke stoffen. Heeft je machine dit niet, dan kun je op termijn altijd nog een boventransportvoetje kopen.

  • Naaldpositie: als je dicht langs bijvoorbeeld een rits of een naad wilt stikken is het handig als je de positie van de naald kunt aanpassen.

  • Vervoer: neem je de machine vaak mee naar bijvoorbeeld naailes? Dan is een bijpassende harde beschermkap geen overbodige luxe. 

  • Automatisch afhechten of draad afsnijden: voor de luxepaardjes onder ons bestaan er ook machines die met een druk op de knop de eerste of laatste steek afhechten, en de draad afsnijden.

  • Draadinsteker: mijn machine heeft een ingebouwd haakje waarmee ik eenvoudig de draad kan insteken. Ik denk dat ik deze functie het allerfijnst vind, nooit meer gepriegel om de draad door de naald te krijgen! 

Naaimachine - Automatische draadinsteker - Draad - Garen - Naaien

Tip 3: Let op het merk

Van sommige merken weet je: dit kan nooit een miskoop zijn. Bij andere merken is dat lastiger. Ik heb niet met alle merken ervaring, maar dit zijn alvast wat richtlijnen die ik je mee kan geven:

  • Singer: mijn moeder, en haar moeder, en waarschijnlijk ook haar moeder, hadden allemaal een Singer. Dat was vroeger HET merk onder de thuisnaaisters. Tegenwoordig zijn de Singers  van beduidend mindere kwaliteit, waarschijnlijk sinds de machines enkel nog in China worden geproduceerd. Een nieuwe Singer zou ik dus afraden, maar een tweedehandse kan een goede koop zijn. 

  • Bernina: een Zwitsers merk dat fantastische kwaliteit levert, maar wel vrij prijzig is. Ook voetjes en accessoires van Bernina zijn gemiddeld wat duurder. De duurste machines worden in Zwitserland gemaakt, de wat goedkopere beginnersmachines (onder het merk Bernette) komen uit Thailand. Deze zijn helaas niet van dezelfde stevige kwaliteit, maar kunnen wel goede instapmodellen zijn. 

  • Janome: ook Janome maakt machines van een hoge kwaliteit, en zijn doorgaans een tikje goedkoper dan Bernina. 

  • Pfaff en Juki: toen ik een aantal jaren geleden naailes had, heb ik gewerkt op Pfaff en Juki machines. Dat vond ik toen beiden ook hele fijne machines: weinig poespas, en stevig. 

  • Brother en Husqvarna: hiermee heb ik geen ervaring. Je komt wel veel Brother-machines tegen als je zoekt op ‘naaimachines voor beginners’, aangezien ze veel goedkope machines op de markt brengen. Deze machines zijn wat minder robuust omdat er meer plastic in gebruikt wordt, maar dat maakt ze wel lekker draagbaar. 

Kijk ook even of je makkelijk aanvullende naaivoetjes kunt bestellen voor een bepaalde machine. Bij de meeste machines komt een selectie aan voetjes, maar hoe meer verschillende naaiprojecten je doet, hoe meer voetjes je nodig hebt.

Tip 4: Ga naar een naaimachinewinkel

Hoewel ik zelf praktisch alles op internet koop (hoera voor de eenentwintigste eeuw), heb ik voor mijn naaimachine wel een zeldzame trip naar een daadwerkelijke winkel gemaakt. Dat was een goede keus: ik mocht verschillende machines proberen en kreeg uitgebreide training bij de machine die ik uiteindelijk kocht.

Mocht je een naaimachinehandel in de buurt hebben, ga dan vooral even langs. Probeer meerdere machines van verschillende merken, zodat je zelf kunt voelen wat het verschil is. Voelt de machine stevig aan, en is hij niet onder de indruk van een dik stuk stof dat je een paar keer hebt dubbelgevouwen? Is de machine eenvoudig in te rijgen?

Het andere voordeel van een naaimachinehandel is dat ze vaak tweedehandsmachines ter beschikking hebben. Mijn eerste machine was een tweedehandsje voor weinig geld, pas toen ik zeker wist dat mijn naaihobby niet van voorbijgaande aard was, heb ik geïnvesteerd in een nieuwe machine.

Naaimachine - Naaimachinewinkel - Naaimachinehandel - Ouderwetse naaimachines - Ouderwetse Singer

Aan de slag!

Naaimachine uitgezocht en klaar om te beginnen met naaien? In dit blog leer je wat je verder nodig hebt en hoe je moet beginnen!