Naaien voor beginners in 7 stappen!

 

Je wilt beginnen met naaien? Top! Of het nou een voorzichtig begin is, met een kussensloop of een tasje, of dat je jezelf gelijk in het diepe gooit met een echt kledingstuk: I've got you covered! Hieronder de eerste zeven stappen naar het begin van een heerlijke nieuwe hobby!

Stap 1: Zorg dat je een naaimachine hebt. 

Als je wilt beginnen met naaien, is het aanschaffen van een naaimachine vaak de grootste horde. Er zijn zoveel machines op de markt, maar het is lastig om te bepalen wat voor jou een goede keuze is als je nog helemaal niets over naaien weet. Het is altijd een goed idee om eens rond te vragen of je er eentje van iemand kunt lenen. Ben je er toch aan toe om een naaimachine te kopen, dan maak ik je hier wegwijs in de wondere wereld van de naaimachines. 

Nog een tip: mocht je een tweedehandsje hebben zonder handleiding, op www.naaimachinehandleiding.nl staan er best een hoop. Vooral handig als je wat hulp nodig hebt bij het inrijgen van je machine. 

Naaien - Naailes - Naaimachine - Janome HD2200

Stap 2: Verzamel basisbenodigdheden.

Voor elk naaiproject dat je wilt gaan starten, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Er zijn veel handigheidjes op de markt om het naaien te vereenvoudigen, maar als je er niet gelijk een heel maandsalaris aan wilt besteden kun je het best het onderstaande lijstje aanhouden:

  1. Meetlint - een zacht meetlint (wordt bijzonder genoeg ook wel een ‘centimeter’ genoemd) dat je makkelijk om jezelf heen kunt wikkelen om je maat op te nemen. 

  2. Spelden - kies voor spelden met een kop erop, daarmee haal je ze makkelijk weer uit de stof. Als je kiest voor glaskopspelden, kun je er ook nog overheen strijken zonder dat de kop smelt. 

  3. Stoffenschaar - een extra scherpe schaar om je stoffen mee te kunnen knippen. Knip hier alleen stof mee; van papier schijnt hij eerder bot te worden (dit kan ook een fabeltje zijn, bedoeld om je familieleden/huisgenoten van je stoffenschaar af te laten blijven. Ook prima, wat mij betreft).  

  4. Kleermakerskrijt - een blokje krijt om mee op stof te tekenen. Je hebt ook krijtpotloodjes, deze vind ik zelf iets handiger in gebruik dan zo’n blokje omdat je er een scherpe punt aan kunt slijpen. 

  5. Tornmesje - een puntig voorwerp waarmee je verkeerd gestikte naden weer kunt lostornen. 

  6. Naalden - voor eventueel handwerk is het handig om een setje gewone naalden in huis te hebben. Kies voor dunne naalden, niet van die dikke hobby-naalden. Ook voor je naaimachine heb je naalden nodig. In het begin zijn universele naalden, met een dikte van 70 of 80, altijd wel goed. 

  7. Strijkijzer en -plank - zorg dat je een stoomstrijkijzer hebt; met een beetje stoom liggen je naden veel mooier plat.

  8. Patroonpapier - voor het overtrekken van je patroon, en om eventuele aanpassingen aan je patroon te kunnen doen (bijvoorbeeld het verlengen van een rok of broek) heb je speciaal dun papier nodig. 

Al deze zaken (met uitzondering van kleermakerskrijt) kun je gewoon bij bijvoorbeeld de HEMA vinden. 

Naaien - Naailes - Benodigdheden - Beginners

Stap 3: Kies een naaipatroon.

Natuurlijk kun je beginnen met het maken van een kussensloop, of een toilettas. Dit zijn prima beginnersprojecten, waar een heleboel gratis werkbeschrijvingen van te vinden zijn. Maar goed, een mens heeft natuurlijk maar een beperkt aantal kussens en toilettassen nodig, dus mocht je iets willen maken waar ook je kledingkast gelukkig van wordt, dan kun je terecht bij de speciale beginnerspatronen. Die staan allemaal hier verzameld. Al deze patronen zijn eenvoudig te maken: ze bevatten geen ritsen of knoopsgaten of andere ingewikkelde sluitingen, en hebben geen ingewikkelde pasvorm. Ook wordt er een uitgebreid instructieboekje bij geleverd, waarbij je voor elke stap aan de hand wordt genomen. En: van Makers Inc. krijg je een gratis vertaling bij deze Engelstalige patronen!

Naaien - Naailes - Naaipatronen - Patronen - Indie

Stap 4: Haal stof en andere benodigdheden in huis. 

Kies niet gelijk een dunne, glibberige of juist heel dikke stof uit voor je eerste project. Dat maakt het knippen, spelden en stikken extra lastig, en het is in het begin al lastig genoeg. Ga voor stabiele stoffen, zoals katoen of linnen. HIER vind je al onze stoffen, en je kunt filteren op ‘geschikt voor beginners’. Handig toch? 

Op het patroonboekje, en bij de beschrijving van het patroon op deze website, staat hoeveel stof je nodig hebt voor jouw maat. Verder staat er ook bij welke overige benodigdheden je in huis moet halen. Je hebt altijd bijpassend garen nodig; hoe beter de kleur van het garen bij de stof past, hoe minder foutjes opvallen. Zorg ook dat je garen van goede kwaliteit hebt, van een merk als Gütermann of Mettler. Dat rafelt en breekt minder snel tijdens het naaien, en het blijft ook langer mooi en sterk, ook na heel vaak wassen. Soms heb je ook knopen, ritsen of versteviging nodig, let goed op wat er precies wordt gevraagd (lengte van de rits, grootte van de knoop, en moet de versteviging nog een bepaalde dikte hebben?). Voor stretchstoffen is het ook handig om een setje ‘stretchnaalden’ in je winkelmandje te gooien; deze zorgen voor netter naaiwerk op stretchstoffen. 

Vind je al dat uitzoekwerk maar lastig? Kies dan voor een Alles-In-Een-Pakket! Je krijgt dan het patroon, een mooie stof, en alle benodigdheden in een mooi pakketje. Je vindt deze hier. De SJAALS zijn overigens ook perfect geschikt voor beginners!

Stof - Benodigdheden - Naaien - Garen - Naailes

Stap 5: Meet jezelf op. 

De maten op naaipatronen zijn niet altijd gelijk aan de maten uit de winkel. Meet jezelf dus altijd op, en vergelijk jouw maten met die in de maattabel van het patroon. Instructies voor het opmeten, en hoe je verschillende maten kunt combineren, vind je hier

Paspop - Opmeten - Naaien - Naaipatroon - Maat bepalen

Stap 6: Knip het patroon uit de stof. 

Voordat je het patroon uit de stof kunt knippen, moet je de patroondelen overnemen op de stof. Hier zijn verschillende manieren voor, die bespreek ik hier. Neem alles van het patroon over op de stof, dus ook de merktekentjes (de kleine driehoekjes aan de randen van de stof). Vervolgens kun je de stof gaan knippen. Hiervoor kun je het knipvoorbeeld aanhouden; dit is een tekeningetje dat altijd in het instructieboekje van je patroon staat, waarop je kunt zien hoe je de patroondelen het meest efficiënt op de stof kunt leggen. 

Naaien - Naaipatroon - Knippen - Stoffenschaar

Stap 7: Je bent klaar om te naaien!

Het duurde even, maar je kunt de naaimachine aanslingeren! Als je bij stap 3 een beginnerspatroon hebt uitgezocht, dan neemt vanaf hier het instructieboekje het over. Dit zal je stap-voor-stap uitleggen wat je moet doen. Vergeet je niet een foto van je creatie met ons te delen? Tag ons met @makersinc.nl op Instagram, of zet een foto op onze Facebookpagina: makersinc.nl. Veel plezier en succes!

Naaien - Naailes - Stikken - Kleding makenPssst… hier vind je nog een spiekbriefje, met een aantal essentiële naaibegrippen uitgelegd. Handig!