Moeilijkheidsgraad naaipatronen

De moeilijkheidsgraad van elk patroon staat op elke patroonenvelop aangegeven. Omdat elke ontwerper zijn eigen moeilijkheidsgraden hanteert, is het soms moeilijk te vergelijken welk niveau je nu eigenlijk moet kiezen. Daarom gebruiken we bij Makers Inc. onze eigen moeilijkheidsgraad, die voor alle patroonontwerpers gelijk is. 

Naaien - Naaipatroon - Moeilijkheidsgraad - Naailes - Amsterdam

Hoe weet ik welke moeilijkheidsgraad ik moet kiezen? 

  1. Totale beginner - je hebt nog nooit wat gemaakt, je weet net waar de aan/uit-knop van de naaimachine zit maar dat is het dan ook. Geen nood: patronen voor totale beginners nemen je aan de hand bij elke stap. En ook leuk: van Makers Inc. krijg je een gratis vertaling bij je Engelstalige patroon, zodat je niet ook nog je hoofd over ingewikkeld Engels hoeft te breken, inclusief algemene handleiding en woordenlijst. Alles om je een soepele start in de wereld van het naaien te geven!
  2. Beginner - je hebt wel eens iets gemaakt, een kussensloop, een toilettas of een eenvoudig rokje bijvoorbeeld. Je vindt naaien nog steeds wel ingewikkeld en een beetje intimiderend, maar de basisprincipes van knippen, spelden en stikken snap je wel zo’n beetje. Ook bij de beginnerspatronen krijg je een vertaling en algemene instructies van Makers Inc. cadeau!
  3. Ervaren beginner - hé, drie beginnersniveaus? Jup. Er valt zoveel te leren als het op naaien aankomt, dat je nog vrij lang het gevoel hebt dat je een beginner bent. Een ervaren beginner is iemand die al wel wat zelfgemaakte kledingstukken in de kast heeft hangen. Ze waren niet allemaal een doorslaand succes, maar je bent er wel trots op. Maar de eenvoudige silhouetten ken je nu wel. Je wilt wel eens meer dan alleen recht stikken, je bent eraan toe om te leren hoe je iets ingewikkelds als een kraag in elkaar zet, of hoe je een wat meer getailleerde pasvorm kunt maken. Dan ben je met een ‘ervaren beginners’-patroon op de goede plek. De uitgebreide vertaling van Makers Inc. krijg je er niet meer bij; we gaan er vanuit dat je genoeg weet om de Engelstalige instructies samen met alle foto’s en illustraties in het instructieboekje goed te kunnen volgen. Je mag natuurlijk altijd de Makers Inc. hulplijn inschakelen, mocht je er toch niet uitkomen!
  4. Ervaren - naaien heeft voor jou geen geheimen meer. Figuurnaden, knoopsluitingen, blinde ritsen: je kunt het zo gek niet verzinnen en jij hebt het al eens geprobeerd. Ook wat ingewikkeldere pasvormen kun je aan, en je weet (ongeveer) hoe je een patroon kunt aanpassen zodat het bij jouw figuur past. Dat wil niet zeggen dat er niets meer te leren valt: sommige technieken heb je nog niet helemaal in de vingers (hoe vaak je het ook doet: een blinde rits blijft altijd even doorbijten), en er blijven altijd technieken over die je gewoon nog nooit hebt gedaan. Met een patroon voor ervaren naaiers, geef je jezelf een uitdaging en wie weet leer je nog iets nieuws!