Tips voor het naaien van mondkapjes

Nu mondkapjes in het OV verplicht zijn geworden, heb ik mezelf maar eens verdiept in het maken ervan. Ik twijfelde altijd aan de werking van een zelfgemaakt masker, tot ik onderstaand plaatje tegenkwam. Toen was ik om ;-). 

Meme - wear a face mask - waarom mondmaskers belangrijk zijn - naai je eigen mondmasker

Speciaal voor vrienden en familie heb ik een hele stapel maskers gemaakt. Als je er eenmaal wat handigheid in hebt, en in bulk werkt, kun je er in een dagje een flink aantal maken!

Patroon

Het patroon dat ik heb gebruikt komt van www.maakjemondmasker.be. Je vindt hier een patroon met uitgebreide handleiding, en ook nog tips over hoe je het masker opzet, afdoet en wast.

Ik heb voor dit patroon gekozen omdat ik vermoed dat het model met plooien wat comfortabeler is dan een model dat strak om je gezicht zit (zoals dat van Knipmode). Verder vind ik het belangrijk dat het mondkapje striklinten heeft die je achter je hoofd kunt strikken, en geen elastiekjes om je oren. Dat laatste gaat pijn doen na een tijdje, en je hebt minder mogelijkheden om de pasvorm van het masker aan te passen op de grootte van je hoofd. 

Mondkapje - mondmasker - naaien

Stofkeuze

De meeste naaiers hebben waarschijnlijk, net als ik, een enorme voorraad aan restjes liggen. Duik hier eens in en zoek naar 100% katoen, dat dichtgeweven is. Ik heb voor sommige mondkapjes een voering van viscose gebruikt, dat is lekker luchtig en kan ook een goede keuze zijn. Let er wel op dat de viscose niet te grof geweven is. Ook is viscose minder geschikt voor beginners; de plooien zijn er niet zo makkelijk in te strijken. 

Testen van de stof

Wil je weten of een combinatie van buitenstof en voering goed genoeg is als masker? Houd dan de twee lagen stof voor je mond, en probeer het vlammetje van een aansteker of lucifer uit te blazen. Lukt dat niet? Dan zit je goed!

Stof kopen

Heb je geen restjes meer? Of wil je graag een masker met een prachtig printje maken? Je vindt hier alle stoffen uit mijn webshop die geschikt zijn voor een mondkapje! De minimale bestelhoeveelheid is 50 cm; als de stof 1.15 m breed is kun je er ongeveer 5 mondkapjes van maken (5 x buitenstof en 5 x voering). Stof van 1.40 m breed levert je 6-7 mondkapjes op. 

Mondkapje - naaien - mondmaskers - zelf maken

Superbelangrijk!

Heel belangrijk: de mondkapjes moeten op 60 graden gewassen kunnen worden. Was EERST de stof voordat je gaat knippen en naaien! Nu is dit altijd een goed idee, maar bij deze temperaturen weet je zeker dat de stof flink gaat krimpen dus sla deze stap niet over!

Aanpassingen aan het patroon

Ik heb het patroon op een paar punten aangepast: ik heb een vakje gemaakt voor een neusbeugeltje, de filterruimte weggelaten en tunnels aan de zijkant gemaakt. Ik heb de grootste maat gemaakt van het patroon.  

Neusbeugeltje

Ik heb in het verleden af en toe een paar dagen op de operatiekamer moeten werken. Je moet dan ook een mondkapje op, en ik had ALTIJD ruzie met die dingen, vooral in combinatie met een bril. Toen kreeg ik van een collega de tip om het ijzeren stukje dat in de rand van het kapje zit heel goed om je neus heen te buigen. Daardoor kan er geen lucht meer ontsnappen langs de bovenrand van het kapje, en beslaat je bril niet meer! 

Daarom heb ik in deze mondkapjes ook een vakje gemaakt waar een ijzeren draadje in kan. Ik heb hiervoor gewoon een klein langwerpig restje stof geknipt, de randen omgestreken en het stukje vastgestikt aan de binnenkant van het masker (dwars door alle lagen heen). Hier kan dan een stukje pijpenrager in (lekker zacht!), wat je bij het dragen om je neus kunt vouwen. 

Mondkapje - mondmasker - naaien - neusbeugeltje - pijpenrager

Filter? 

Het originele patroon laat ruimte voor een filter tussen de buitenstof en voering (zoals een stukje keukenpapier of een koffiefilter). Ik heb er een paar gemaakt met ruimte voor zo'n filter, maar nadat ik deze probeerde vond ik ze eigenlijk te benauwd.

Mondkapje - mondmaskers - naaien - filter

Ik heb daarom de filterruimte in een groot deel van de mondkapjes weggelaten. Hiervoor maak je het patroon van de buitenstof 2 cm korter. In plaats van het omslaan en vaststikken van de onderrand van de buitenstof en voering, speld je ze gewoon op elkaar en stik je ze vast (net als met de bovenkant, stap 4 in de handleiding). 

Tunnels 

In het patroon staat dat je vier linten moet vaststikken in de hoeken. Met deze linten kun je het masker achter je hoofd strikken. Ik heb ervoor gekozen om twee linten per masker te gebruiken, die ik door een tunnel haal. Op deze manier kun je de vorm van het masker extra aanpassen - zo is het masker geschikt voor kleine én grote hoofden!

Mondkapje - naaien - mondmasker - tunnel - linten - strikken

Werkwijze

Maak het patroon van de buitenstof 2 cm breder aan beide zijkanten. Strijk de plooien in beide stofdelen (voering en buitenstof). De plooien stik je even vast op een halve centimeter van de rand met een lange steek, en vervolgens werk je de zijkanten af (op de lockmachine of met een zigzagsteek).

Je slaat stap 6 van de handleiding over, en stap 8 gaat nu als volgt: haal het mondkapje binnenstebuiten zodat de goede kant naar buiten zit. Strijk de boven- onderrand netjes plat. Strijk nu de zijkant van de buitenstof een halve centimeter naar binnen, en vervolgens 1.5 cm naar binnen, over de voeringstof heen. Herhaal voor de andere zijkant, en stik vast. Je hebt nu een tunnel gemaakt waar je de striklinten doorheen kunt halen. Hiervoor heb je twee linten van ongeveer 75 cm lang nodig.  

Mondkapje - mondmasker - naaien - tunnels

Voor de striklinten heb ik zelf jersey gebruikt - als je uit een restje jersey repen van 1-2 cm breed knipt, krullen de randen vanzelf om zodat je een touwtje krijgt. Heb je geen restje jersey meer liggen, dan werken gewone lintjes of een dubbelgevouwen biaisbandje ook prima. 

Naaien in bulk

Als je net als ik iedereen die je lief is van een mondkapje wilt voorzien, dan is het handig om een klein productielijntje op te zetten voor jezelf. Ik deed alle stappen in de handleiding steeds voor alle maskers, dus eerst alle stof knippen, dan in alle stofdelen plooien maken, dan alle stofparen op elkaar spelden en stikken, etc. Zo gaat het uiteindelijk het snelst. 

Tips voor het wassen

Haal voor het wassen de pijpenrager uit het vakje. Het is handig om het masker in een waszakje te doen, want anders raken de linten volledig in de knoop met al het andere wat je in je machine hebt. Het masker moet eigenlijk na elke keer dragen gewassen worden op 60 graden. Eventueel zou je het masker ook even op de hand kunnen wassen, en er daarna een superheet strijkijzer opzetten (wordt niet geadviseerd, maar soms moet een mens praktisch zijn). 

Heel veel succes met het maken van de mondkapjes!